Υλικά συνταγής
- φύλλα κρούστας: 16 τετράγωνα κομμάτια διαστάσεων 19x19
- γραβιέρα Νάξου: 20 γρ., κομμένη σε 4 κομμάτια διαστάσεων 7x7x1 cm
- λουίζα: 1 κουταλιά της σούπας ξερή, τριμμένη
- ελαιόλαδο: για το άλειμμα του φύλλου
- σουσάμι μαύρο: 1 κουταλιά της σούπας καβουρδισμένο (προαιρετικά)
- Για το τσάτνεϊ βερίκοκο
- κρεμμύδι ξερό: 1 μέτριο, χοντροκομμένο
- βερίκοκα: 200 γρ. φρέσκα
- ζάχαρη: 200 γρ. κρυσταλλική
- ξίδι λευκό: 280 ml
- πιπέρι: 1/4 κουταλάκι του γλυκού
Εκτέλεση συνταγής
- Για το τσάτνεϊ βερίκοκο ρίχνετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το κρεμμύδι και τα βερίκοκα. Σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει σκούρο χρώμα. Σβήνετε με το ξίδι, χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε το πιπέρι και βράζετε για 11’ μέχρι να δέσει το σιρόπι.
- Αποσύρετε από τη φωτιά, στραγγίζετε τα βερίκοκα από το σιρόπι και τα αφήνετε να κρυώσουν. Στη συνέχεια ψιλοκόβετε τα βερίκοκα και τα ρίχνετε πάλι μέσα στο σιρόπι. Αφήνετε το μίγμα του τσάτνεϊ στην άκρη.
- Για κάθε μερίδα τοποθετείτε 4 τετράγωνα κομμάτια φύλλου το ένα πάνω από το άλλο και προσθέτετε στο κέντρο ένα κομμάτι γραβιέρα, αφού προηγουμένως το αλείψετε ελαφρά με λάδι και το έχετε πασπαλίσει με λουίζα. Κόβετε τις γωνίες του φύλλου με κοφτερό μαχαίρι και διπλώνετε σε φάκελο.
- Λαδώνετε ελαφρά την εξωτερική επιφάνεια του φύλλου και πασπαλίζετε με μαυροσούσαμο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C μέχρι να πάρει χρώμα (8 λεπτά περίπου). Τοποθετείτε το σαγανάκι στα πιάτα και γαρνίρετε με το τσάτνεϊ βερίκοκο. Ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο. Προαιρετικά, πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι καβουρδισμένο.
Συμβουλή
Το τσάτνεϊ που προτείνει ο Λευτέρης στη συνταγή του είναι μια γλυκόξινη σάλτσα βερίκοκου. Η υφή της είναι κάτι μεταξύ μαρμελάδας και κομπόστας. Το συναντάμε στην ινδική και την αγγλική κουζίνα σε διάφορες παραλλαγές.
Mix & Match
Το άρωμα της λουίζας, η γλυκοπικάντικη γραβιέρα και το απογειωτικό chutney βερίκοκου θα έπαιρναν άλλες διαστάσεις αν είχαν για παρτενέρ ένα γλυκό κρασί, όπως ένα αρωματικό Μοσχοφίλερο με την -καθ’ όλα απαραίτητη- υψηλή του οξύτητα. Για πιο προσγειωμένους ουρανίσκους, ωστόσο, προτείνω ένα ξηρό Μοσχοφίλερο ή και μια καλή Μαλαγουζιά.
http://www.icookgreek.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου