Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Σαρδέλες στο φούρνο με πατάτες λεμονάτες και σκόρδο.



Τι χρειαζόμαστε:

  • 8 μέτριες πατάτες
  • 1 κιλό σαρδέλες
  • 1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
  • χυμός 2 λεμονιών
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • προαιρετικά για το σερβίρισμα: φρέσκος ψιλοκομμένος μαϊντανός

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις βάζουμε σε ταψί στριμωγμένες.
Βήμα 2
2) Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το χυμό απο τα λεμόνια, το λάδι, τις σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες, αλάτι, πιπέρι
Βήμα 3
3) και ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά.
Βήμα 4
4) Ρίχνουμε ενα ποτήρι (περίπου) νερό
Βήμα 5
5) να φτάσει να καλύπτει τις πατάτες ως τη μέση.
Βήμα 6
6) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και σε αέρα για 40΄ μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 7
7) Όση ώρα ψήνονται οι πατάτες, καθαρίζουμε τις σαρδέλες. Δείτε εδώ sintagespareas.gr/sintages/pos-katharizoume-gayrous-i-sardeles.html τον τρόπο.
Βήμα 8
8) Ελέγχουμε με ένα πηρούνι αν ψήθηκαν οι πατάτες και όταν δούμε οτι μαλάκωσαν, τοποθετούμε τις σαρδέλες τη μια δίπλα στην άλλη σε μια στρώση (πάνω απο τις πατάτες)
Βήμα 9
9) και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να ψηθούν οι σαρδέλες.
Βήμα 10
10) Σερβίρουμε αν θέλουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι της Α.Μπαρμπαρίγου.
Συνήθως βάζω μισό ποτήρι νερό και μισό ποτήρι κρασί.
Μπορείτε αντί για σαρδέλες να βάλετε γαύρο.
Επειδή μου έχει τύχει να αργούν περισσότερο οι πατάτες να ψηθούν (απ'όσο αναφέρει η μαγείρισσα), αν βιάζομαι τις βράζω για λίγο και μετά τις τοποθετώ στο ταψί και αναμιγνύω τα υπόλοιπα υλικά.
Η συνταγή ενδείκνυται για μεγάλες "βούτες", η σάλτσα είναι υπέροχη.

https://www.sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου