Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Μπακλαβάς από την Έδεσσα


Περιγραφή

Μπακλαβάς όπως τον φτιάχνει η μαμά μου με καρύδια.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 750 γρ. φύλλο κρούστας πολύ λεπτό
  • 650 γρ. καρύδια αλεσμένα σε κομματάκια
  • 400 γρ. βούτυρο μισό μισό με φυτίνη λιωμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλο

ΣΙΡΟΠΙ
  • 1.100 γρ. ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • το χυμό από ένα λεμόνι
  • 3 κουταλιές γλυκόζη

Πώς το κάνουμε:

Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε τα πρώτα τέσσερα φύλλα αφού τα βουτυρώσουμε ενδιάμεσα και μετά κάθε δύο φύλλα βάζουμε καρύδια με τη χούφτα αλλά όχι υπερβολική ποσότητα. Τα φύλλα τα βουτυρώνουμε ένα ένα πάντα. Αφήνουμε τέσσερα φύλλα για το πάνω μέρος του μπακλαβά αφού τα βουτυρώσουμε κι αυτά ένα ένα. Κόβουμε το γλυκό σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και το ψήνουμε στους 150ο για μισή ώρα και μετά στους 100ο για μία ώρα. Όταν κρυώσει βράζουμε το σιρόπι 10΄και περιχύνουμε το κρύο γλυκό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εγώ έβαλα μισά μισά τα καρύδια με αμύγδαλα και πήρε καλύτερη γεύση. Επίσης οι χρόνοι ψησίματος είναι ενδεικτικοί γιατί ο δικός μου φούρνος είναι πολύ δυνατός.
Ο μπακλαβάς θέλει σιγανό ψήσιμο αρκετή ώρα για να ψηθεί καλά μέχρι μέσα και να είναι κριτσανιστός.
Πηγή: www.sintagespareas.gr/ |  Tο διαβάσαμε εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου