Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Μελομακάρονα (με επικάλυψη σοκολάτας ή κανονικά)


Περιγραφή

Στάζουν μέλι και σοκολάτα!!!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 700 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
  • 80 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού baking powder
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα
  • ¾ φλιτζ. καφέ κονιάκ
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ⅓ φλιτζ. τσαγιού ηλιέλαιο
  • χυμό από 1 μικρό πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • καρυδόψιχα κοπανισμένη για πασπάλισμα

Για σιρόπι:
  • 1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού

Για επικάλυψη σοκολάτας
  • 250 γραμμάρια κουβερτούρα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο

Πώς το κάνουμε:

Για σιρόπι: Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. Αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει, χωρίς να ανακατέψουμε και ρίχνουμε την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού. Στο τέλος προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε για να λιώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Για ζύμη: Σ' ένα μπολ χτυπάμε τα λάδια με τη ζάχαρη με σύρμα. Κατόπιν, προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα, τη σόδα, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρίφαλο. Σ' ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder. Το ρίχνουμε σταδιακά και ανακατεύουμε στο άλλο μπολ, μέχρι να γίνει μια αφράτη ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα και τα πιέζουμε με ένα πιρούνι να απορροφήσουν αργότερα το σιρόπι. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 20' περίπου. Μόλις ψηθούν, τα τοποθετούμε λίγα-λίγα στο κατσαρολάκι και τα αφήνουμε για 10''-15''. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω στη σχάρα. Τα σερβίρουμε σε μια πιατέλα, περιχύνοντάς τα με μέλι και πασπαλίζοντάς τα με καρυδόψιχα. Για επικάλυψη σοκολάτας: Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Αφού ρευστοποιηθεί, την περιχύνουμε στα κρύα μελομακάρονα.

Πηγή: www.sintagespareas.gr/ |  Tο διαβάσαμε εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου