Υλικά
- Φύλλο κρούστας 500 γρ
- Καταϊφι 500 γρ
- Αμύγδαλα 200 γρ ψιλοκομμένα
- Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ 200 γρ
- Βούτυρο 250 γρ λιωμένο
- Κανέλα 1 κουτάλι της σούπας γεμάτο
Για το σιρόπι
- Ζάχαρη 4 ποτήρια του νερού
- Νερό 2 1/2 ποτήρια του νερού
- Πορτοκάλι 1 ποτήρι του νερού χυμό και φλούδα
- Λεμόνι από 1/2 λεμόνι τον χυμό
Οδηγίες
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι. Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας, ξύνουμε το καταϊφι σε ένα ταψί. Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ, τα αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Βουτυρώνουμε ένα ταψί ρηχό για μπακλαβά, βουτυρώνουμε ένα – ένα τα φύλλα κρούστας , στρώνουμε 3 φύλλα στον πάτο του ταψιού , πάνω τους προσθέτουμε λίγο καταϊφι, ραντίζουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα αμυγδάλου. Καλύπτουμε με 2 βουτυρωμένα φύλλα κρούστας, πασπαλίζουμε με μείγμα αμυγδάλου, σκεπάζουμε με λίγο καταϊφι, ραντίζουμε με βούτυρο.Καλύπτουμε με βουτυρωμένο φύλλο κρούστας,πασπαλίζουμε με μείγμα αμυγδάλου, σκεπάζουμε με καταϊφι και ραντίζουμε με βούτυρο.΄Οταν φτάσουμε στη μέση του ταψιού, βάζουμε σε όλη την επιφάνεια από ένα κομμάτι κουβερτούρα. Ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Στο τέλος σκεπάζουμε με 3 καλά βουτυρωμένα φύλλα κρούστας, ραντίζουμε με βούτυρο και με λίγο νερό. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο και το αφήνουμε είτε για την άλλη μέρα είτε για μετά από 2 ώρες. Χαράζουμε σε ρόμβους και ραντίζουμε καλά και μέσα στις χαράξεις που κάναμε με ζεστό βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς , μόλις πάρει χρώμα χαμηλώνουμε στους 140 βαθμούς και αφήνουμε να ψηθεί για 60 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας). Αφού ψηθεί το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη , το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, δύο φλούδες πορτοκάλι και το χυμό από μισό λεμόνι, αφήνουμε να βράσει για 7 -8 λεπτά από το σημείο βρασμού και σιροπιάζουμε τον μπακλαβά μας σιγά σιγά να πάει παντού (κρύος ο μπακλαβάς , ζεστό το σιρόπι). Αφήνουμε να απορροφήσει καλά το σιρόπι και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου